De favoriete rode wijnen van velen onder jullie, Balla Géza is terug op voorraad!

De wijn van Minis "... geeft vonk aan liefde, vleugels aan gedachten en haardwarmte aan vriendschap"
(Dr. György Csávossy)
Aan de voet van Arad is het voormalige beroemde historische wijnbouwgebied bekend als Minis, gedurende de 20e eeuw in de vergetelheid geraakt. De legendarische rode aszú, de pittige Kadarka, de fluweelzachte rode wijnen en de milde Feteasca Regala-s waren ooit in heel Europa bekend. Nu streeft het wijnbedrijf er sinds 1999 naar om deze wijnbouwregio weer beroemd te maken.
Arad-wijngaard, of beter bekend Minis wijngaard, ligt in een relatief smalle lijn in Transsylvanië, 20 km in oostelijke richting van Arad. De uitstekende geologische ligging, klimaat, bodem (graniet, dioriet en moddersteen) en het microklimaat van de rivier de Mures zijn gunstig voor rode wijn. De wijnregio is het zuidwestelijke overblijfsel van de Transsylvanische berg als een verlengstuk van de Villány-Szekszárd-lijn.
In de ca. 144 ha wijngaard wordt 80% rode druiven en 20% witte druiven verbouwd, met een opslagcapaciteit van 8.000 hl. Hun filosofie is om de traditionele druivensoorten van het Karpatenbekken te benadrukken. Hun bekende witte wijn is Feteasca Regala, wat Koninklijke Maagd betekent, Mustoasă de Măderat, een inheemse variëteit in de wijnregio Minis en Furmint, die voor het eerst in 2008 werd aangeplant. Onder de rode wijnen zijn Kadarka en Feteasca Neagra, oorspronkelijk afkomstig uit Binnen-Transsylvanië, die voor het eerst in 2007 werden aangeplant, terecht populair. De wijnmakerij is echt trots op de historisch legendarische rode aszú-wijnstok, genaamd Kadarisszima, die alleen in de beste jaargangen kan worden gemaakt. Witte druivensoorten zoals Riesling, Sauvignon Blanc en rode zoals Cabernet Franc, Blaufrankisch, Cabernet Sauvignon en Merlot worden ook verbouwd en zijn vaak te vinden in cuvées.
In de wijngaarden gebruiken ze een lage Guyot-training en matige tot hoge opbrengstlimieten; de gemiddelde opbrengst is 5 tot 7 ton. Hun Stonewines die in 2009 werden geïntroduceerd, zijn gemaakt van druiven van heuveltoppen met steenachtige grond en met een opbrengst die beperkt is tot 4-5 ton. Bij het wijnmaken combineren ze traditionele en moderne methoden met als filosofie dat ze niets toevoegen en niets wegnemen van de wijn. Het grootste deel van de wijn van de wijnmakerij wordt spontaan gefermenteerd, maar de temperatuur ervan wordt gecontroleerd.
Witte wijnen en rosés worden meestal op een reductieve manier gemaakt, zodat ze hun frisheid en fruitige smaak behouden.
Net als de witte wijnen worden de rode wijnen ook in tanks gefermenteerd, maar in dit geval staan de tanks horizontaal. De fermentatietemperatuur in het geval van de rode wijnen is 25-29 C°, en de procedure duurt ongeveer 14-17 dagen. Na het persen van de druiven bewaren we onze rode wijnen in vaten met verschillende capaciteiten: ze gebruiken barrique-rijping in kleine vaten van 225-500l, en ook in grote eikenhouten vaten van 5000 - 150000 l capaciteit. Rijping in vaten duurt over het algemeen 1,5 - 2 jaar, daarna blijven ze na het bottelen nog 6-8 maanden op fles rijpen. De gebottelde rode wijnen worden pas na deze procedure op de markt gebracht.
Dr. Géza BALLA studeerde in 1984 af als tuinbouwer aan de wijnbouwafdeling van de Universiteit voor Tuinbouw van Cluj Napoca.Hij begon te werken als tuinbouwer-stagiair in de staatswijnmakerij van Baracka en werd stap voor stap hoofdwijnmaker en later CEO van het bedrijf.In 1999 richtte hij zijn eigen wijnmakerij op, Wine Princess SRL. In 2004 behaalde hij zijn doctoraat in wijnbouw aan de Universiteit van Timisoara.Sinds 2008 is hij de belangrijkste docent van de subafdeling Wijnbouw en Wijnmaken aan de Sapientia Universiteit Targu-Mures. Hij is de auteur van talrijke academische leerboeken en artikelen. Sinds 2004 is hij ook lid van de Hongaarse Wijnacademie.
Comments